De lessen – de houdingen – lichaam en geest zijn één

De yogalessen worden in Sarvata in Nijmegen gegeven en in Wijchen. Tijdens de yogalessen gaan we aan de slag met de volgende aspecten: wat ervaar ik nou bij het opbouwen van de houding, bij het in de houding zijn, en bij het uit de houding komen? Wat doet de houding met mij? Het gehele proces is belangrijker dan het eindresultaat (het plaatje). Het gaat zuiver om het ervaren zonder te oordelen. Het respecteren van je eigen grenzen is essentieel. Wanneer je een langere tijd regelmatig yoga beoefent, zul je merken, dat yoga je energie geeft, dat je soepeler wordt, en dat je stemming er beter door kan worden.
Bij het uitvoeren van de houdingen, zul je merken dat er niet alleen een lichamelijke reactie optreedt (door interactie tussen spanning en ontspanning), maar ook een mentale reactie. Iedere yogahouding zal iets bij je teweegbrengen: een comfortabel gevoel, ongemak, vreugde, irritatie, zelfverzekerdheid, een gevoel van lenigheid, etcetera.

Ademhaling en mantrazang

De ademhalings- of pranayamatechnieken, waarvan we er een aantal zullen leren, vormen een ander onderdeel van de lessen. We wisselen de oefeningen zo nu en dan af met het gebruiken van de menselijke stem in de vorm van het zingen van een mantra, dit is een combinatie van lettergrepen, die door herhaling (zingend of sprekend) innerlijke rust kunnen geven.

Herstelyoga bij kanker

Herstelyoga is niet hetzelfde als de “gangbare” hatha-yoga.In een herstelyogales zijn de oefeningen eenvoudiger. Ze worden langzamer uitgevoerd dan in een gewone hatha-yoga les en er zijn langere rustpauzes tussen de oefeningen, zodat de cursist meer tijd heeft om na te voelen.Ook worden de oefeningen aangepast aan de mogelijkheden en beperkingen van de cursist. Over het algemeen zijn de houdingen gericht op het (opnieuw) contact maken met het lichaam, en op het accepteren van de situatie zoals die op het moment is. Er wordt extra aandacht besteed aan mindfulness en compassie. In een herstelyogales is het belangrijk, dat de cursist bewust stilstaat bij wat hij of zij ervaart, zonder te oordelen. Ook wordt geleerd met vriendelijkheid en zonder oordeel, te kijken naar ongemakken die zich tijdens een herstelyogales voordoen. Hierdoor kan men makkelijker/beter tot een begripvolle houding komen tot het lichaam, en tot zichzelf. Het gaat erom, sensaties op te merken zonder oordeel, en ervaringen toe te laten, zonder ze af te wijzen en met een vriendelijke blik ernaar te kijken. Herstelyoga heeft dus niet de pretentie, de cursist te genezen van kanker, maar de algehele situatie te verlichten, draagbaar te maken. De herstelyogalessen vinden plaats in de tweede helft van de woensdagochtend.